Bloggen

Det är tanken som räknas….Så fasen heller!

Många använder uttrycket att det är tanken som räknas. Men för att använda det rätt måste vi stanna till och tänka efter en stund. Jag håller med om uttrycket till viss del och att det passar vissa situationer. Men när passar det inte?

Ett vanligt vardagsexempel är kring beröm. Vi kan tänka en snäll tanke om någon annan. Det kan vara, ”åh, vad bra att du kunde hjälpa mig igår!”, ”vilken fin tröja han har på sig idag”, ”vilket bra tal hon höll” eller liknande. Om berömmet stannar i mitt eget huvud hjälper det föga. Inte blir du glad av att jag tänkte vilken fin tröja du har? Inte sträcker du på dig och blir stolt om jag tänker att ditt tal var bra? Här är det inte tanken som räkans utan du mäts på det du verkligen gör, du mäts på din gjorda handling!

Ett annat exempel är hur vi berättar för våra nära och kära att vi älskar och håller av dem så mycket. Bara för att jag har gjort det för en tid sedan betyder det inte att de har det färskt i huvudet och känslan kvar. Det måste upprepas, gång på gång, på olika sätt och vid olika tillfällen.

Naturligtvis så ligger det mycket i att tanken räknas. Beroende på vilka tankar du väljer att tänka så skapar det känslor i dig själv. Ju fler negativa tankar du tänker en dag ju sämre kommer du att må. Ju fler positiva tankar du tänker på en dag ju bättre kommer du att må. Jag vet att det inte bara handlar om att tänka ”jajamen, foten ikläm…” och andra klämmiga uttryck. Vi mår dåligt ibland och det färgar även våra tankar. Men ju mer vi tränar ju bättre blir vi. Ju mer vi tränar på att tänka positivt ju bättre blir vi på just det.

Det betyder även att ju mer vi tränar att på att gå ”från ord till handling” och ge våra nära det beröm och den kärlek de förtjänar ju bättre blir vi på det.

Ju mer vi gör det här ju gladare kommer omgivningen att bli. Du blir glad när den andre blir glad.

Min uppmaning är att gå från ord till handling och verkligen säga de snälla saker du tycker att andra behöver höra.

Det var dagens tanke som du får göra en handling av J

Lycka till!

 

Varje samtal spelar roll!

I förra veckan diskuterade vi vikten av att ge bra service och samtidigt undvika att ha en dålig dag. “Vi är ju bara människor och då måste man få ha en dålig dag ibland” är något jag ofta får höra. Till viss del håller jag med om att det inte är lätt att alltid vara på topp och att alltid vara trevlig. Jag håller med om att vi är människor och mår ibland bra och ibland dåligt. Du som levererar service har säkert förståelse för dig själv vid just den stunden du inte presterar bra men frågan är om din kund som får det dåliga bemötandet förlåter dig för “alla måste ju få ha en dålig dag…”.

Vid diskussionen var det en av deltagarna som sa att “varje samtal spelar roll“. Det är exakt vad allt det här handlar om att varje samtal sker i realtid och kan inte göras om och göras bättre. Du kan inte radera det du sagt eller gjort utan det som är sagt är sagt och det som är gjort är gjort. Det spelar ingen roll om samtalet är med din kund, din kollega eller en god vän eller partner. Varje samtal spelar roll och gör skillnad.

Funderingen: Vilken skillnad vill du göra?

PS
Tack Lotta för din kloka formulering

Handtag, famntag, klapp eller kyss?

I Sverige har handslaget varit det vanligaste sättet att hälsa på andra. I andra kulturer och i andra delar av världen hälsas det på andra sätt. I och med att världen krymper, vi reser mer, vi får influenser från andra kulturer så smyger det in nya sätt att hälsa även för oss “kalla nordbor”.

Numera ser vi kramen som ett vanligt sätt att hälsa på och även kindpussen har många börjat använda.

Det jag funderar på är när man ska göra vad. När övergår handslaget till att bli en kram och när övergår kramen till att bli en kindpuss? Själv är jag en “fysisk person” som gärna kramas men vem vågar jag krama och vid vilka tillfällen? Jag kramar ofta mina vänner, både tjejer och killar, men jag märker också att några av mina “gubbkompisar” inte är lika bekväma med att jag kommer med armarna utsträckt och ger dem en varm kram.

Kindpussen är oerhört spännande då det sker på olika sätt i olika kulturer. En, två eller tre? Och åt vilket håll ska jag börja åt? Höger eller vänster? Det är inte lätt att göra rätt?

Även i min roll som föreläsare kan jag ibland bli avtackad på scenen och då kommer frågan om det ska vara handtag, famntag, klapp eller kyss?

Jag skulle vilja ha dina tankar om allt detta. Hur ska vi göra för att göra rätt? Ge mig dina goa erfarenheter kring allt detta och dina tips på hur vi ska göra detta framöver.

Under tiden kan du roa dig med att se på ett väldigt speciellt sätt att hälsa på andra med hjälp av ett mycket speciellt handlag. Härskarteknik kanske…

Se handslaget här

 

Intervju med mig på Action Taker Podden!

Den 13,e juni blev jag intervjuad av Ann Ljungberg och Maria Sundqvist i Action Taker Podden. I den här podden intervjuar de personer om deras företag, deras företagande och resan de gjort.

Det var en upplevelse att bli intervjuad och att få tänka till lite kring vad jag gjort och vad jag gör.

Vill du lyssna på min intervju eller någon annan av alla deras intressanta intervjuer hittar du dessa här.

Action Taker Podden hittar du här!

Kunden har alltid rätt?

Ett uttryck som används oerhört slarvigt i många verksamheter. Har kunden alltid rätt? Många chefer har trummat in detta i sina medarbetare under en massa år utan att egentligen tänka på vad de menar. Ibland använder kunden själv det mot ett företag då de ifrågasätter företagets sätt att ge service.

“Jag trodde kunden alltid hade rätt! Men tydligen inte här!”

Om vi ska utveckla uttrycket måste det formuleras om en smula. Sanningen är nämligen denna;

“Kunden har inte alltid rätt i sak. Men kunden har alltid rätt i sin upplevelse!”
Och den upplevelsen den har de faktiskt rätt i!

Många organisationer arbetar med vad de vill ge sina kunder för upplevelse. Det är en bra början men problemet är att det är inte organisationen som levererar upplevelser utan det är varje enskild individ som gör det. Då kommer frågan till varje individ…Vilken upplevelse vill du ge till din omgivning? Hur gör du för att det ska bli verklighet? Det hjälper inte att bara formulera upplevelsen i ord utan du måste också beskriva dina handlingar för att dessa ska bli verklighet. Du måste gå från ord till handling.

Det här gäller oavsett om vi pratar om våra kunder, våra kollegor eller rent av nära och kära. Vi pratar om vilken upplevelse vi vill ge andra människor.

Dagens fundering är alltså;
“Vilken upplevelse vill du ge andra och hur gör du konkret för att lyckas med detta?”

 

 

Jag har 30 års erfarenhet

”Jag har arbetat här i trettio år och aldrig gått en enda kurs i kundbemötande och nu kommer du och ska tala om för mig hur jag ska göra mitt jobb. Man tackar.”

Den här kommentaren fick jag vid uppstarten på en utbildning för flera år sedan. ”Det här var starten på en bra dag, tänkte jag.”

Men, vad menade personen egentligen och varför sades det som sades?

Trettio års erfarenhet kan vara alldeles underbart. Som en bal på slottet som Askungen sa. Men det kan också betyda absolut ingenting. Det finns inget likhetstecken som säger att den personen som har den längsta erfarenheten är bäst. Det kan vara så men det behöver inte vara så. Det finns massor av andra saker som påverkar det hela.

Det kan handla om vilken bransch du arbetar med. På trettio år har vissa branscher helt bytt skepnad. Som du arbetade för trettio år sedan gäller inte idag och frågan är om du har följt med.
En annan sak kan vara den egna inställningen till att vilja förändras. Vill du ta in tankar och åsikter från de nya och unga som kommer med friska ögon?

Erfarenheten är helt fantastiskt om du idag funderar på gårdagen för att utveckla dig och förbättra dig för morgondagen.
Fundera på dig själv och ställ frågan ”hur har jag utvecklat mig och vad har jag blivit bättre på under de senaste tre åren”. Skriv ned några konkreta punkter som du själv upplever.

För den modige så blir även uppgiften att gå till en kollega och stämma av om din egen bild stämmer eller inte.

PS,
Hör gärna av dig med dina erfarenheter kring det här