Vi gnäller alla ibland. En del mer och en del mindre. Ibland kan vi fastna i en ond gnällcirkel där vi ständigt går runt och muttrar negativt över allt vi ser, hör och upplever.

Är det bra att gnälla eller är det bara av ondo?

Viktigt att komma ihåg är att gnäll påverkar i allra högsta grad. Inte bara den som gnäller påverkas utan det påverkar omgivningen i ännu mer.

Det värsta gnället är det som pyser okontrollerat hela tiden. Det är muttrandet och kommentarerna som var femte minut förpestar luften som kan förstöra mest och förstöra våra dagar tillsammans.

Men vi behöver kanske gnälla av oss ibland.

Ett sätt att hantera det är att bestämma sig för gnällkvarten. När du känner att nu är måttet rågat och du måste få ur dig en massa elände är det dags för gnällkvarten. Ställ klockan på 15 minuter och sätt igång. Gnäll på allt, skäll på det som inte fungerar, svär och lev om. Se till att få ur dig allt på en gång. När klockan ringer och 15 minuter har gått är det dags att sluta. Känn då efter hur du mår. Var det inte skönt att bli av med en massa elände? Känns det inte lite lättare nu?

Det här har vi använt i några organisationer som jag har arbetat med. Situationen har varit att de har haft en väldigt jobbig tid med byten av IT-system, sjukdomar och en massa annat strul som förpestade deras vardag. Istället för att alla skulle gå runt och muttra hela tiden så infördes gnällkvarten. Alla samlades i konferensrummet och under 15 minuter fick alla gnälla av sig. När tiden var slut gick alla tillbaka till sina arbetsplatser och höll gnället inom sig.

Efter en tid var det flera medarbetare som tyckte att de arbetade på en ”helt ny arbetsplats” med en helt annan och mer positiv stämning.

Kanske något för dig att ta efter?

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.