Vi har alla både sagt det här och fått det i ansiktet någon gång. Det finns varianter på den och de kan låta som exempelvis;

Du ser trött ut? Du verkar sliten? Är du grinig? Är du arg? 

Det här brukar kallas tankeläsning och vad menas med det? Det handlar om att du ser mig och tittar på mitt kroppsspråk, mitt ansiktsuttryck, hör mitt tonfall och lyssnar på min röstmelodi. Utifrån alla dessa signaler så omvandlar du det till vilken känsla du tror att jag har i den här stunden. Just det, den känslan du TROR att jag har. Du vet inte utan du gissar.

Oftast så slänger vi ur oss den här frågan med ett ganska negativt tonfall och som en anklagelse.

Det gör att när vi som mottagare får det här i ansiktet så blir ofta reaktionen negativ. 

-Är du sur? 

-NEJ, det är jag inte!

Men faktum är att vi oftast ljuger. Är vi sura svarar vi nej i alla fall. Är vi inte sura så blev vi just sura och svarar nej ändå!

När vi hamnar i situationen att vi upplever någon som sur, arg, irriterad eller trött kan vi i stället fråga på ett helt annat sätt för att kunna bibehålla den goda tonen i ett samtal.

Med ett vänligt tonfall och en snäll röst kan vi i stället fråga;

-Hur mår du just nu?

Lär vi oss säga det här på ett vänligt sätt så har vi möjligheten att vara ett stöd för den personen som då kan få berätta om vad som stör eller irriterar. Vi hjälper i stället för stjälper stämningen.

LYCKA TILL

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.