Många jag möter menar att beröm är härligt att få men att vi får det alldeles för sällan. Hur bra är vi egentligen på att ge beröm? Och hur bra är vi på att ta emot beröm? Är det lättare att ge än att få eller är det lättare att få än att ge?

Det första är att verkligen ge beröm när vi ska göra det. Många av oss har hamnat i situationer där vi tänkt positiva tankar om andra människor men dessa tankar har inte kommit ut över våra läppar. Det har stannat i vårt eget huvud. “Vilken fin tröja han har”, “vad bra att hon hjälpte mig igår”osv. Det här är beröm som ingen märker. Det finns ett underbart uttryck som heter “Det är tanken som räknas!” NEJ, det är inte tanken som räknas när det gäller beröm i alla fall.

Jag undrar om hon blev glad när jag tänkte att hon var hjälpsam? Det är verkligen inte tanken som räknas utan det som räknas är den fysiska handlingen. Att ta bladet från munnen och säga det till personen som ska ha det! Det är tanken du mäts på och det är tanken som räknas!

Det andra är hur vi tar emot det. Alla har någon gång fått beröm som vi besvarat med att säga; “Äh, jag gjorde bara mitt jobb”, “den här gamla trasan”. Undrar hur personen som just gav dig berömmet känner när du avfärdar det som ingenting? Undrar hur motiverad personen som gav dig berömmet känner för att ge dig beröm en gång till? Beröm handlar inte om vems upplevelse som är sanningen utan om någon upplevde din “lilla” gest som något bra kan vi inte avfärda det som om det inte var värt någonting.

Det kanske inte var någon stor sak för dig som “hjälpte till” men för den du hjälpte betydde det mycket. Det bästa sättet att ta emot beröm på är helt enkelt att säga ett stort TACK. Det gläder givaren, det motiverar även givaren att återkomma med mer beröm när du är värd det och det skapar även en skön känsla i dig.

Vem tänker du ge beröm idag?

Gör berömmet till en klapp på axeln som stärker än beröm som ingen märker!

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.