Det var en middag där vi hade samlats för att äta och umgås. Vi satt många runt bordet och diskussionen kom in på fantastiska restauranger. En i sällskapet började berätta om en fantastisk liten restaurang hon och hennes man varit på. Hon berättade; “det var en liten och fantastisk restaurang som vi var på när vi var på semester i Barcelona 2009…..”. Längre än så kom hon inte förrän hennes partner rättade till henne och talade om att det var inte 2009 utan 2008. Svaret kom omedelbart. “Nej, lilla gubben, det var det inte. Det var 2009”.

Sedan var diskussionen i full gång. Var det 2009 eller 2008? Under fem minuter diskuterade de båda vilket år detta var. Det slutade med att telefonen togs fram och de började googla för att kunna hitta fakta som kunde avgöra vilket år det var. Det slutade med att den ena fick rätt och med stor glädje kunde peka på sin partner och säga “Vad var det jag sa!”.

Därefter fortsatte berättelsen om restaurangen som vi andra hade förlorat intresset av att höra vidare om. Det andra var hur personen berättade om restaurangen. Med irritation över att blivit tillrättavisad “spottade” personen ut historien om restaurangen. Ingen passion, ingen glädje utan mest frustration över att ha blivit tillrättavisad.

Jag är säker på att flera av er kan känna igen den här situationen. Kanske är du en sådan person som alltid vill vinna diskussionen. Eller har du någon sådan i din omgivning.
Det skapar en kultur där vi ständigt ska leta efter andras detaljfel och möjligheten att få rätta till den andre. En ständig jakt över att få ha rätt.

Jag kan vinna diskussionen men förlora relationen!

Om du är en sådan person skulle du kunna tänka på följande när du känner för att börja rätta till;

  1. Behöder detta sägas?
  2. Behöver detta sägas nu?
  3. Behöver detta sägas av mig?

Om svaret på dessa tre frågor är JA då ska du säga det. I annat fall kan du prova vara tyst och se vad som händer. Se på vad som sker och hur detta påverkar din omgivning.
Du kan inte ändra andra men genom att ändra ditt eget beteende kan detta påverka de andra.
Lycka till.

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.