En dag mötte Sokrates en god vän som med ivriga steg skyndade sig mot honom och sade: ”Sokrates, jag bara måste få berätta något jag nyss fick veta om en av våra gemensamma bekanta.” Sokrates stoppade honom och sade: ”att innan du berättar det du vill berätta vill jag ställa dig några frågor”. Vännen såg förundrat på Sokrates men accepterade det hela.

För det första vill jag veta om du verkligen kan intyga om det här är helt sant”, sade Sokrates. Vännen tittade på Sokrates och sade: ”jag kan inte intyga att det är helt sant men jag har hört det från en mycket bra och säker källa”.

”Så du vet inte om det är sant eller inte. Då ställer jag den andra frågan. Är det du vill berätta något bra eller dåligt om vår gemensamma vän ifråga”?  Vännen skruvade på sig men sade i alla fall: ”att det jag ska berätta är väl inte jättebra, utan snarare ganska dåligt måste jag säga”.

”Då ställer jag den sista frågan och det är om jag kommer att ha någon nytta av det du nu kommer att berätta för mig”? Återigen skruvade vännen besvärat på sig och erkände sedan att så var det förstås inte”.

Sokrates sade då: ”Så om jag förstår dig rätt så vill du berätta något för mig om en gemensam bekant och du vet inte om det är sant eller inte, det är inte positivt om personen ifråga och jag kommer inte att ha någon nytta av det du berättar för mig. Är det korrekt uppfattat”?

Den här historien finns det flera varianter på och de går ibland under trippelfiltertestet. De tre olika filtren är: sanning, godhet och nytta.

En historia med många år på nacken men som idag är lika aktuell.

Nästa gång en av dina goda vänner ska berätta något kommer du då att våga använda trippelfiltertestet?

Lycka till / Christer

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.