En härlig fras som vi alla har hört, kanske sagt och vi kan verkligen fundera på vad den betyder, egentligen.

Vi kan börja med skillnaden mellan att höra eller att lyssna. Enligt Wikipedia (där all sanning tydligen ska finnas 😉) är definitionen av höra att ”uppfatta ljud med hörseln”.

Då blir det än mer spännande med begreppet jag hör vad du säger för det betyder alltså att ”mina öron har just uppfattat ljud från din mun”. 😱

I mötet med andra är en av de viktigaste egenskaperna att kunna lyssna på riktigt, lyssna för att verkligen förstå den andra. När du känner att jag lyssnar på dig så kommer du att lyssna på vad jag sedan har att säga.

Jag hör vad du säger är en så uttjatad fras och som fortfarande används, tyvärr. Om du inte säger den med det bästa tonfallet och det vänligaste ansiktet är risken stor att den att uppfattar vad du säger som ”jag hör vad du säger men skiter i det”. Nej, de fyra sista orden sa du inte men mottagaren har alltid tolkningsföreträde och risken är stor att det var det som den andre uppfattade.

En god lyssnare skapar bättre relationer genom att med sin fantastiska lyssnarförmåga skapar känslan av att den andre är viktig och jag gör allt för att förstå din sida på den här frågan.

Tre tips för att bli en bättre lyssnare;

  • Lyssna klart naken och neutralt
  • Ställ frågor för att förstå mer
  • Sammanfatta att du verkligen förstått rätt

Det här är lika bra när du kommunicerar med dina kunder, dina patienter, dina medarbetare, din partner för att inte prata om när du kommunicerar med dina fantastiska barn. Det här är en av de viktigaste egenskaperna som människa om avsikten är att skapa bra relationer.

Lycka till

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.