Jag har alltid varit imponerad av idrottare och deras prestationer. Hur de kan förbereda sig, fokusera och sedan genomföra sin insats. Hur de kan måla bilder i sitt eget huvud om att lyckas, hur de kan skaka av sig en dålig prestation, för att sedan göra något bra direkt efteråt.

Det som är spännande är att titta på hur de gör. De är nämligen duktiga på att prata med sig själva och se positiva målbilder. Många idrottare har också sina ”ritualer” innan det är dags. En del måste lyssna på en viss sorts musik. Andra sitter tysta och vill inte bli störda med sina tankar. Någon berättade om en hockeymålvakt som alltid behövde två timmar i omklädningsrummet för att sätta på sig utrustningen enligt en viss ritual. En annan ishockeyspelare behövde alltid sätta ned den högra skridskon på isen först för att matchen skulle bli bra.

Ritualer, rutiner eller hokus pokus? Jag vet inte, men är övertygad om att när vi hittar något vi tror på så kommer det att hjälpa oss att fokusera och att prestera.

Är det endast idrottare som kan skapa sina egna sätt för en bra insats? Eller kan vi ”vanliga” även skapa rutiner och ritualer för en bra dag?

Självklart kan vi stjäla och kopiera andras recept för fokusering. Det gäller att hitta det som passar just dig och som ryms i din vardag.

Själv har jag ritualen att när jag gått upp och duschat förbereder jag sedan frukosten. Medan tevattnet kokar tar jag dagens första espresso i det lugna och tysta köket, gärna med ett levande ljus. Vår lilla hund, Ludde, ligger på golvet och väntar på att jag ska vara klar för då vet han att det är dags att ta första promenaden. En bra start för mig.

Inför en föreläsning har jag alltid samma musiklista jag vill lyssna på för den hjälper mig att fokusera på min yrkesroll.

Hur gör du för att starten på dagen ska bli så bra som möjligt?

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.