Tänk att du aldrig plockar bort efter dig! Jämt slänger du jackan i hallen istället för att hänga upp den där den ska hänga! Det är alltid jag som ska plocka rent i det här huset!

Du har säkert slängt ur dig liknande kommentarer någon gång när du blivit riktigt arg. När vi blir arga och upprörda så är det lätt att vi säger saker som är överdrivna men som just i stunden upplevs som en sanning. När vi är arga kan vi också säga saker som sårar och det sagda ordet kan du aldrig ta tillbaka. Du kan säga förlåt men skadan är redan skedd.

Det finns en risk när vi använder ord som alltid, aldrig, jämt och varenda gång och det är att den du pratar med försöker hitta och påvisa undantagen. ”När du säger att jag aldrig plockar bort så ljuger du, i förra veckan tog jag bort jackan…”. Troligen en kommentar som kommer att stjälpa diskussionen ännu mer.

Även om det känns rätt att i stunden använda de här ”lögnerna” tappar du den du troligen lyssnaren och diskussionen förvärras.

Vid ett tillfälle hörde jag en terapeut säga att, ”om man i en relation slutar använda ord som alltid, aldrig, jämt och varenda gång”, så skulle fler äktenskap hålla längre.

Ta diskussionen med din partner eller kollega och gör en deal om att från och med nu så strävar vi efter att eliminera orden så ser vi vad som händer.

Lycka till!

Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv! Konsten att göra omstart på en dålig dag.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du videon "Gör CTRL+ALT+DELETE på dig själv" som handlar om motivation och sätt att hantera motgångar.

Nu är det klart! Du prenumererar på mitt nyhetsbrev.